Amaç ve Kapsam:
Kelam, İslam inanç ilkelerini Kur’an’a dayalı olarak belirler ve bu ilkeleri her insanın zihninde kabul görecek şekilde makul bir zeminde temellendirir. İnancın aklî argümanlarla tahkim ve tahkiki onu bir grup inancı veya kültü olmaktan çıkarır ve herkes tarafından metaneti test edilebilecek bir sistem fikrine kavuşturur. İnancı böyle güçlü bir zeminde inşa etme arzusu onu zorunlu olarak dışa taşırır ve gerçeklikle buluşturur. Bu gerçeklik zemini inancın tezahür alanı olan ahlaktır. Dinin hem bireyin hayatında hem de tarihsel-toplumsal dokuda yer tutmasını mümkün kılan, aynı zamanda inancın kendini doğrulama imkânı da bulduğu bu ahlak alanıdır. Bu aynı zamanda inancın fenomenolojisidir.
Bugün kendini kimlik olarak Müslüman olarak tanımlayan toplumlarda bu adlandırmaya uygun kişiliklerin var edilmesi konusunda büyük sorunlar yaşanıyor olması, inancın gerektirdiği ahlaka özel olarak eğilmeyi gerekli kılmıştır. “İnancın Ahlakı” başlığıyla bu yıl Giresun Üniversitesi’nde yapacağımız sempozyumun konusunun tespitinde bu durum belirleyici olmuştur. 2014 tarihinde Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahibi olduğu Kelam Koordinasyon toplantısında yapılan “İnanç ve Ahlak” sempozyumunda tartışılan teorik çerçeve, yapacağımız sempozyum için çok iyi bir artalan oluşturmaktadır. Hepimizin gözlemlediği gibi o günden bugüne sahada çok şey değişti. Transhümanizm, yapay zekâ gibi tartışmalar inanç-ahlak zemininde doğru bir şekilde kavranmayı ve değerlendirmeyi beklemektedir. Sahadaki bu gerçeklik dikkate alınarak sempozyumda bugünün dünyasını kuracak bir inanç-ahlak, teori-pratik birlikteliğini var etmenin imkânı birlikte düşünülecektir.
Hem tebliğ temalarının tespiti hem de sunum sırasında takip edilecek usul konusunda azami faydanın sağlanacağı bir yöntem tespit etmeye gayret ettik. Sürece katkıda bulunan bütün hocalarımıza müteşekkiriz. Sempozyumumuzun şimdiden hayırlara vesile olmasını diler, düzenleme kurulu olarak selam, sevgi ve saygılarımızı sunarız.